Resepi Nasi Goreng USA

Posted by *∽ IZAN ∽* Tuesday, June 29, 2010 ,




Nasi Goreng USA | Kategori : Sajian Sampingan |



Bahan Nasi
2 mangkuk nasi
2 ulas bawang putih ~ diketuk
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu cili kisar
1 sudu sos tiram
1 cawan mix vegetable
Garam secukup rasa
Sedikit minyak.

Cara penyediaan nasi
1, Tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan bawang besar dan cili kisar dan goreng sehingga garing.
2. Masukkan sos tiram dan mix vegetable dan  gaul sebati.
3. Masukkan nasi dan gaul sehingga rata. Rasakan masin dan bolehlah diangkat.

Bahan Daging masak merah
300gm daging - dihiris
2 ulas bawang putih - diketuk pecah
1 biji bawang besar - dihiris untuk timua
1 biji bawang besar - di hiris bulat dan agak besar untuk goreng1 biji lada besar - potong panjang
.1 biji tomato - belah 6
1 sudu cili kisar
2 sudu sos tiram2 sudu cili sos
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak.

Cara penyediaan lauk
1. Tumis bawang putih hingga naik bau,masukkan cili kisar dan biarkan seketika sehingga cili masak.
2. Masukkan daging dan biarkan sehingga air daging kering.
3. Masukkan cili sos, lada besar dan bawang besar, gaul sebati. Akhir sekali masukkan tomato dan rasakan masim, manis dan masamnya.
4. Goreng bawang yang di potong bulat berasingan sehingga sedikit layu dan angkat.
5. Hidangkan bersama nasi, telur mata kerbau, tomato dan timun

Story behind the scene :
Baru balik outstation 3D2N. Moralnya dah 3 hari jugak le aku tak mengasap dapur. Hari ni cuti lepak kat umah dok pikir menu apa nak masak.... belek-belek blog K.Hana nampak entry Nasi Goreng USA nih! Terus dapat idea nak masak apa... he he he. Ma kaseh K.Hana sebab bagi ilham @ resepi. Walaupun hasil tak sama baik dari segi rupa dan gambar.. . Maklumle Izan snap pakai camera HP jek. Ada digi came sampai sudah tak jumpa charger kui kui kui. Layannnn....!!

4 comments

  1. izahdaut Says:
  2. ha ah..kata kak hana, tak dapat gi usa..makan nasi goreng usa pun jadik la..hehhee...tapi kamere hp pun cantik laaaa

     
  3. tu la pasalll.. kena tinggal pun leh jadi resepi.. wakakakakak

     
  4. hana Says:
  5. woiittt! nganyam ketupat ghupernyer kat sini! cett!

     
  6. 김가희 Says:
  7. Hi.. i really wanna try your recipe but i cannot red malay.. can you please translate it into English??

     

Post a Comment

Terima kasih singgah.. terima kasih terlebih lagi sudi komen.... ceria hari saya hari ni!

My Sweet Circle

CLICK CLICK HERE! TQ..!!

Search This Blog

Surely Best Promotion!