Resepi Sambal Udang | Kategori : Lauk Pauk |
Olahan : Cik Izan |
Bahan-bahan
3 biji bawang besar di kisar – Bahan 1
3 ulas bawang putih dikisar - Bahan 1
20 tangkai lada kering di kisar - Bahan 2
1 biji bawang di hiris bulat
1/2 inci halia
1 cm belacan (jika suka)
1 sudu sos tiram
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
Garam
Gula
Cara masakan
1. Tumiskan bawang kisar (Bahan 1) sehingga naik bau
2. Masukkan lada kering kisar dan tumis sehingga kering dan naik minyak. Masukkan belacan.
3. Apabila bahan tumisan sudah naik minyak, masukkan sedikit air, halia, sos tiram, sos tomato dan sos cili. Gaul rata kemudian taburkan garam & gula secukup rasa.
4. Setelah cukup rasa, masukkan udang & bawang hiris, gaul dan tutup sebentar agar air udang keluar.
5. Apabila udang sudah masak matikan api dan sedia untuk di hidang!
TIPS : Udang lebih sedap jika sambalnya sedikit manis.
0 comments