| Resipi Nasi Goreng Sakura | Kategori : Sajian Sarapan |
Sumber : Resepi ku suatu masa dahulu



Bahan-Bahan
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 biji lada kering
secubit ikan bilis
serbuk kunyit
udang di buang kulit
sayur campur (Frozen lobak, jagung & kacang peas)
nasi sejuk
1 biji telur
Garam secukup rasa

Cara-cara
1. Kisarkan bawang besar, bawang putih, sedikit serbuk kunyit dan lada kering
2. Masuk ikan bilis dan kisar sebentar. Jangan terlalu hancur.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang kisar tadi.
4. Apabila bawang sudah layu dan naik bau, masukkan 
sayur campur dan udang yang telah di buang kulit dan kacau rata 
bersama garam dan sedikit serbuk perasa jika suka.
5. Masuk nasi kedalam kuali. Kacau sebati bersama bahan tumis.
6. Apabila bahan tumis dan nasi sebati, besarkan sedikit api, buat ruang di dalam
kuali dan pecahkan telur. Apabila telur sedikit masak, kacau kan rata nasi dan telur.
Rasakan garamnya sekali lagi.
7. Matikan api dan siap untuk di hidang...!!

Story behind the scene :

Eh kenapa Nasi Goreng Sakura..?
Tak kaler pink pun..?  Eehehehe

Alkisah, sebenarnya ni lah resepi nasi goreng yang selalu aku 
masak masa duduk kat bumi sakura dulu.
Resepi ni pun memula main campak-campak je..
Masa tu mana la glamer blog resepi bagai nak cari 
kat internet pun.. 
Bahan-bahannya sangat simple..
dan so far kalau aku masak memang boleh mantain rasanya
setiap kali masak InsyaAllah.. bila masak baru-baru ni 
teringat plak memoir bila menghadap hidangan ni kat sana ehehe!

My Sweet Circle

CLICK CLICK HERE! TQ..!!

Search This Blog

Surely Best Promotion!