| Resepi Masak Lodeh @ Lontong | Kategori : Sajian Istimewa
Sumber : Bonda
Bahan-bahan Kuah Lodeh
Bawang merah besar - 2 labu
Bawang putih - 2 ulas
Lada Merah - 2 batang
Secubit ikan bilis
Santan
Serbuk kunyit
Kiub perasa
Garam
Jumlah mengikut suka :
Kacang panjang
Lobak merah
Sengkuang
Udang
So hoon
Fucuk
Bahan-bahan lain
Nasi impit segera - di rebus
Telur - di rebus
Cara-cara :
1. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan lada merah yang telah
di hiris sehingga naik bau.
(kalau suka kisar boleh campurkan dengan sedikit udang kering)
2. Masukkan santan, serbuk kunyit utk pewarna, ikan bilis & garam.
3. Masukkan udang, hirisan lobak, sengkuang yang di potong memanjang.
4. Setelah sayuran sedikit lembut dan kuah santan mendidih,
masukkan kacang panjang, serbuk perasa, so hoon dan fucuk.
5. Sentiasa kacau kuah agar tidak pecah santang. Sesuaikan rasa
dan matikan api.
Sambal Tumis Ikan Bilis :
Bahan:
Bawang besar merah, bawang putih, ikan bilis,
gula, garam, lada kering (di kisar), asam keping,
sos tiram dan kiub ayam.
Cara-cara.
Tumiskan bawang besar merah, bawang putih sehingga naik bau dan garing.
Masukkan cili kering yang sudah di blender. Tumis sehingga garing.
Masukkan garam, gula, asam keping, sedikit sos tiram. Sebatikan rasa dan matikan api.
Goreng ikan bilis sehingga garing. Masukkan kedalam
sambal tumis yang telah agak sejuk tadi untuk mengelakkan
ikan bilis cepat lemau.
Sedap di hidang bersama Nasi Impit, Telur Rebus dan Sambal Tumis ikan bilis.
Selamat mencuba..!
Behind the scene :
First time sambut Raya Haji kat umah sendiri.. tak balik kampung pun tahun ni
dek perut yg dah masuk 8 bulann.. tak larat nak jalan jauh dah uhuhuhu.
Dulu masa time belajar di perantaun pun
menu ni lah yang kerap aku masak bila raya..
tu je yang paling senang eehehehhe.