Resepi Ala steak daging burger
Salam.. saje je nak update blog ni. Ada 2-3 resepi nak update tapi baru format PC kat umah tak install
lagi software utk buat watermark.. pastu logo watermark tu pun simpan kat HDD lain... tak tercari lagi huhu.
So hari ni just nak share je resepi yang teramat SEMPOI bila angin kus-kus malas nak masak datang he he.
Menu pun just bergantung apa yang ada kat Freezer.
Sebenarnya semua pun tau je nak buat ni.. he he he
Anyway
1. Daging burger di masak atas kuali leper dengan sedikit majerin. Taruk serbuk lada hitam sket.
Bila dah masak angkat dan picitkan sos BBQ atas nya. *ikut suka hati*
2. Salad tu just hiris je kobis putih & purple & lobak. Gaul bersama Lady's Choice Coleslaw dressing.
3. Goreng french fries.. sediakan sos tomato & mayonis sebagai pencicah.
4. Peha ayam perap dengan sos BBQ. Di bakar atau gi goreng
4. Peha ayam perap dengan sos BBQ. Di bakar atau gi goreng
Lupa asal usul japp tak makan nasi he he.
Untuk kids :
1. Pecah telur & kacau.
2. Basahkan peha ayam dengan telur tadi.
3. Golekkan dengan tepung goreng berperisa (ku guna tepung Kasturi Fried Chicken)
4. Goreng dengan minyak panas sehingga kekuningan.
Sempoi tapi tetap LICIN..! ha ha
| Resepi Sup Tulang | Kategori : Sup |
Sumber : Along (SIL)
Bahan bahan
2 Kg tulang lembu
2 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
2 Kg tulang lembu
2 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 sudu jintan manis - dikisar
1 sudu jintan putih - dikisar
1 sudu ketumbar - dikisar
2 inc halia - dikisar
1 bunjut sup tulang
Rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, etc)
1/2 kiub ayam
2-3 keping asam keping
Daun sup dan bawang goreng - bahan tabur
Garam secukup rasa
Cara-cara
1. Bersihkan dan rebuskan tulang lembu terlebih dahulu sehingga sedikit empuk (kira-kira 30 minit)
2. Kisar bawang besar, bawang putih, jintan, ketumbar dan halia. Masukkan kesemua bahan kisar kedalam periuk. Masukkan rempah sup bunjut dan bahan-bahan rempah tumis ke periuk. Masukkan kiub ayam dan garam secukup rasa.
3. Renihkan selama 30 minit lagi. Rasakan rempah sudah sebati baru masukkan asam keping. Renihkan lagi seketika. Matikan api.
4. Taburkan daun sup & bawang goreng.
5. Sedia untuk di hidang bersama sambal kicap.
behind the scene :
Salam tahun baru semuaa...!!! uwaahh.. lama tak update blog ni. sorry sangat-sangat. InsyaAllah masuk tahun baru ni akan ada update sket-sket mana sempattt...
Semoga tahun 2011 lebih bermakna buat kita semua yekk!!