| Resepi Apam Soda | Kategori : Kuih Muih |
Sumber : Kakak Ipar
Bahan-bahan :
1 cawan gula
1 sudu besar ovelette
1 cawan aiskrim soda (bikarbonat)
1 sudu kecil essence rose
3 biji telur
3 cawan tepung gandum
Cara-cara :
1. Pukul telur bersama gula hingga kembang
2. Masukkan essence rose & overlette. Pukul lagi.
3. Masukkan aiskrim soda dan rasa.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di pukul rata.
5. Asingkan sedikit untuk warna mengikut kreativiti.
6. Masukkan bahan base ke dalam paper cup. Hiaskan dengan bahan berwarna.
7. Kukus sehingga 7-8 minit. Kukusan mesti cukup panas untuk memastikan apam
soda kembang dan pecah dengan cantik.
8. Siap untuk di hidang..!!!
Behind the scene;
Berkunjun ke rumah Kakak Iparku hari ni. Dengan rajin dan pantasnya sempat pulak
di adun bahan apam soda ni.. budak2 termasuk Dania laju je pulak pulun!
Letak habis letak habis..!! haruslah Mamanya ambik resepi kennnn!!!
Okehh.. selamat mencuba!!!
| Resepi Sushi Roll @ Makizushi | Kategori : Sajian Jepun |
RESEPI MAKIZUSHI @ SUSHI ROLLS
Sumber : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
Bahan Nasi Jepun
- 3 cawan beras jepun
- 31/4 cawan air
- 1/3 cawan cuka nasi
- 2 sudu besar gula
- 1 sk garam
- Tamagoyaki @ sweet omelete @ telur dadar - potong jejari
- Timun jepun - potong jejari
- Salad lettuce
- Crabstick
- Mayonis
- Seaweed secukupnya
- Syouyu @ kicap jepun
- Bamboo mat
- Cara masak nasi sushi : Basuh beras dengan bersih kemudian toskan. Masukkan ke dalam periuk nasi. Masukkan sukatan air dan masak seperti biasa. Sementara itu, satukan cuka, gula dan juga garam. Kacau sehingga gula larut (nak cepat larut masak sebentar dengan api kecil). Apabila nasi masak, gaulkan campuran cuka tadi ke dalam nasi dan gaul mesra. (Proses ini perlu dilakukan ketika nasi tengah panas ) .siap sedia utk digunakan membuat sushi atau makizushi.
- Cara penyediaan makizushi @ sushi rolls : Bentangkan seaweeds di atas bamboo mat. Cedokkan nasi sushi dan ratakan sehingga memenuhi 3/4 seaweeds.
- Letak sedikit mayonis dan juga salad. Kemudian letak telur, timun di tengah2 juga crabstick.
- Gulung dengan kemas kemudian potong.
- Cicah dengan syouyu atau makan begitu sahaja.
Behind the scene :
Salam semua.. lama tak berupdate uhuhuh. Anyway 2 minggu lepas baru balik dari Jepun
sempena program Jenesys under Japan Goverment di kelolakan oleh JICE. Dalam pada program tu
ada lah slot bermalam di rumah host family @ keluarga angkat Jepun. So balik dapat ole-ole dari Mak angkat beras Jepun yang di tanam tepi rumah.. uhuhuhu
Hari ni teringin nak buat Makizushi. Resepi kalau google pun rata2 blogger ambik resepi dari
K.Hana @ Hanamemories.. so termasuk la aku jugak. Ku kalau nak masak makanan Jepun memang terus google blog K.Hana laah.. paling confident nak follow ehehehhe
Anyway K.Hana, thanks for sharing. Izinkan ku copy paste resepi mu di sini yekk! Thank you!!