Bahan Bahan
2 biji bawang besar – di kisar
2 sudu cili kisar (anggarang 8 tangkai)
1 sudu paste tomyam
15 biji cili padi dihiris
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
1 susu sos tomato
1/2 ikat Daun kuchai
2 batang jagung muda di hiris panjang
3 kepung daun limau purut
1 batang serai - di hiris
Serbuk perasa (jika perlu)
Garam secukup rasa
Gula
Bawang goreng & daun ketumbar – hiasan jika suka
Cara-cara
1. Gorengkan ikan siakap bersama tepung – letak tepi. Seeloknya ikan siakap sudah siap di hiris kepada 4/5 bahagian sebelum di goreng.
2. Tumiskan bawang kisar sehingga naik bau kemudian masukkan cili kisar.
3. Apabila cili kisar sudah kering dan naik minyak, masukkan paste tomyam,
Sos tiram, sos cili dan sos tomato.
4. Tumis sehingga sebati. Taburkan hirisan cili, daun serai, garam & gula secukup rasa.
5. Apabila sudah secukup rasa, masukan jagung muda, daun kucai dan daun limau purut.
6. kacau sebati dan matikan api.
7. Susunkan semula hirisan ikan menjadi satu. Tuangkan bahan tumis ke atas ikan. Taburkan bawang goreng & hirisan daun ketumbar sebagai hiasan & aroma.
Siap untuk di hidang!!
0 comments