| Resepi Kupang Berlada II | Kategori : Lauk Pauk |
Sumber : Along (SIL)



Bahan bahan
500 gram Kupang basah
5 tangkai lada merah - dikisar
2 biji bawang besar   - dikisar
3 biji bawang putih    - dikisar 2 batang serai - tumbuk pecah
2 inc halia - tumbuk pecah
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara
1. Kisar lada merah, bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga kering dan naik minyak.
2. Masukkan sos cili, sos tomato, garam, gula, serai dan halia. Gaul sebati dan rasakan masin pedas dan sedikit manis.
3. Masukkan kupang, gaul dengan bahan tumis sehingga sebati dan kecilkan api. Tutup kuali dan biarkan sebentar.
4. Apabila kulit kupang sudah saling terbuka menunjukkan kupang sudah masak. Tidak perlu tambah air kerana air kupang akan keluar sendiri. Kacau sebati dan matikan api. Sedia untuk di hidang.


behind the scene :
Semalam gi Melaka hantar adik ipar aku yg bongsu ke ALAM (Akademi Angkatan Laut).
On the way balik singgah beli kupang segar..! baru naik dari laut. 2 bulan lepas Along beli dan masak.. aku rasa sikit memang best gilerr..! Kali ni kitaorang pun pakat beli kupang segar, sampai rumah terus masak ikut resepi Along. Memang bestt...! he he

My Sweet Circle

CLICK CLICK HERE! TQ..!!

Search This Blog

Surely Best Promotion!