Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa
Bancuh ke semua bahan. Kalau nak cantik kisar adunan
guna blender. hu hu!
Sapu minyak atas kuali leper.. tuang 2 senduk utk satu keping
lempeng. Bila nampak masak terbalik kan dan biar seketika hingga cantik. Siap!
Selalunya saya akan prepare sambal ikan bilis, timun potong &
telur scrambler + thousand island dressing. Buat lempeng roll ! hu hu hu!
Bahan-Bahan
Untuk 5 orang makan
Ketam 2 ekor
Udang 20 ekor - buang kulit dah belah tgh bahagian dlm
Sotong 5 ekor - belah 2 dah hiris pangkah sikit supaya bergulung cantik
Jagung muda
Kobis bunga
Lobak merah
Tomato
Bawang besar 3 biji - hiris
Bawang putih 3 biji - ketuk pecah
Halia 1/2 inci - ketuk pecah
Lengkuas 1/2 inci - ketuk pecah
Serai 3 batang - titik
Daun limau purut 4 helai
Asam keping 2 helai
Limau nipis
Cili padi 10 biji
Paste tomyam 4 sudu
Tomato puri 4 sudu
Daun ketumbar - untuk ditabur
Garam secukup rasa
Cara-cara
Didihkan air di atas periuk. Masukkan paste tomyam & tomato puri. Gaul sebati dan terus masukkan bawang, halia, asam keping, lengkuas, cili pagi & serai. Terus ejas rasa - Masam/masin & pedasnya. Agak-agak puashati baru masukkan ketam, udang & sotong. Kemudian daun limau purut, tomato, lobak merah, bunga kobis & jagung muda. Sambil2 tu rasa lagi kuah tak tambah lagi apa yg patut sampai sedapp!! Bila sayur pun dah masak matikan api. Sendukkan ke mangkuk hidang dan taburkan daun ketumbar yg telah dihiris tak lupa picit sikit limau nipis utk patinya! Siapp!!!! Aromanyerr.. fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!
TIPS:
Tujuan 'siap'kan kuah dulu untuk mengelakkan bahan2 basah overcooked.
Tomato puri - untuk nampak lebih merah dan cantik serta masam
Lengkuas/daun ketumbar - Resepi orang Thai
kalau nak pekat lagi kuah ada yg letak santan/susu cair sedikit. Berani cuba?
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji lada merah
1 sudu cili kering yg sudah dikisar
1/2 inci halia
2 helai daun limau purut
1 cubit perasa ikan bilis
1 sudu sos tiram
1 sudu paste tomyam
1 sudu sos lada hitam
Garam & gula secukup rasa
Cara-cara memasak
1. Kisarkan bawang besar, bawang putih dan lada merah
2. Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan kisar & halia
sehingga naik bau
3. Masukkan cili kering yg sudah dikisar *selalunya sentiasa ada stok dlm peti*
4. Bila sudah kering sedikit dan naik minyak, masukkan sos tiram, sos lada hitam & paste tomyam bersama sedikit air
5. Masak sehingga mendidih, masukkan garam & gula serta perasa ikan bilis secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan kupang & daun limau purut. Kacau rata dan siap untuk dihidangkan!
Rasanyerr..? emmmmm boleh tahannnnn.. !! cubalah sendiri!!
Sumber asal : sweet@omoide
1/2 kilo daging - Dihiris dan direbus selama setengah jam
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 5 ulas
Lada kering 10 biji (2 sudu yg dah kisar)
Serai 3 batang
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci
Bahan2 lain :
Rempah kurma 1 paket
Santan pekat 1/2 biji
Air asam jawa
Gula/ gula merah
Garam & kerisik
Daun kunyit ( dimayang)
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rempah kurma dan tumis hingga wangi. Masukkan daging yang telah direbus tadi bersama air rebusannya sedikit. Bila daging sudah sebati dengan rempah masukkan pula santan. Setelah lembut masukkan pula air asam jawa, gula & garam secukup rasa. Bila siap masukkan kerisik dan gaul hingga sebati. Taburkan daun kunyit yang telah dimayang, gaul rata dan sedia untuk dihidangkan!
Sumber asal :sweetomoide.blogspot
Resepi Ginger Black Pepper Chicken |
Kategori : :Lauk Pauk
Bahan-Bahan
2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 sudu lada
2 sudu black pepper sos
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
garam secukup rasa
Cara-cara
Ayam gaul dengan serbuk kunyit, garam & black pepper sos
Goreng hingga masak. Tak perlu garing
Kuah
Kisar 1 biji bawang besar bersama bawang putih.
Hiris halia halus panjang2, bawang besar dan cili merah.
Tumbuk lada hitam.
Tumiskan kesemua bahan diatas hingga naik bau.
Sempurnakan rasa dengan sos tiram, sos lada hitam, kicap manis, sedikit
kiub ayam & garam secukup rasa.
Masukkan ayam yg telah digoreng dan sedia untuk dihidang!
Sumber asal : sweet@omoide
Resepi Ikan Kerapu Masak Stim |
Kategori : Lauk Pauk |
Bahan-Bahan
1 Ekor Ikan Kerapu
50 gram Cendawan putih
2 batang jagung muda
1 bungkus enoki (cendawan jepun)
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
10 biji cili padi
1/2 inci halia
2 helai daun limau purut
1 batang serai
1/2 biji limau nipis
1 sudu sos tiram
NOTE: Perlu diingatkan, semua sukatan adalah anggaran semata-mata. Boleh diubah mengikut citarasa masing-masing
Cara-cara
1. Hiriskan bawang besar, bawang putih dan cili padi . Halia & serai ditumbuk pecah. Cendawan & jagung muda dihiris.
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dah tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga naik bau.
3. Masukkan kira-kira 2 cawan air. Masukkan sos tiram, sedikit kiub ikan bilis dan garam secukup rasa
4. Masukkan halia, serai dan perahkan jus limau nipis. Adjust rasa secukupnya
5. Setelah kuah mendidih, masukkan ikan kerapu, jagung muda, cendawan putih & daun limau purut. Tutup dan biarkan sehingga kesemua bahan masak. Siap untuk dihidangkan!
Sumber asal : sweet@omoide
Bahan-bahan
Ayam
2 biji bawang putih - dihiris
2 biji bawang besar(merah) - dihiris
2 inci halia - dihiris panjang
2 tangkai lada kering
2 sudu lada hitam - ditumbuk agak kasar.
2 sudu sos lada hitam
2 sudu sos tiram
Kiub perasa ayam (suku kiub)
Garam secukup rasa (hujung sudu)
Cara-cara
1. Potong ayam ikut suka, kalau saya sederhana. Goreng dan asingkan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar, halia, lada kering dan lada hitam hingga kecoklatan dan naik bau.
3. Tuang sedikit air, masukkan sos lada hitam, sos tiram dan garam secukup rasa.
Kacau sebati hingga agak likat.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaulkan sehingga sebati.
5. Sedia untuk di hidang! Boleh tambah sukatan bahan2 ikut selera masing-masing!
Resepi yang sangat mudah dan ringkaskan! Selamat mencuba!!
Sumber Asal : sweet@omoide