Resepi Sup Ikan Merah | Kategori : Lauk Pauk



Bahan Bahan

1 ekor Ikan Merah
Rempah tumis
1 sup bunjut *lebih baik sup bunjut khas untuk sup ikan *
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu kecil serbuk lada hitam (ditumbuk)
1 inci halia di tumbuk pecah
1 batang daun saleri
1  biji tomato
1 biji kentang di potong dadu (jika suka)
Daun sup, hirisan lada merah & bawang goreng untuk hiasan

Cara-cara masakan
1.      Tumiskan bawang merah, bawang putih, rempah tumis & lada hitam
dengan minyak yang sedikit.
2.      Setelah berwarna keperangan dan naik bau, masukkan air dan sup bunjut.
3.      Setelah mendidih masukkan ikan merah, halia dan kentang. Biarkan 5-10 minit.
4.      Setelah ikan masak, masuk kan daun saleri,tomato dan garam secukup rasa.
5.      Taburkan daun sup, hirisan lada merah dan bawang goreng. Siap untuk di hidang!


Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak | Kategori : Lauk Pauk |

Resepi Mertua @ Pahang
Bahan Bahan
1 ekor ikan patin  
2 senduk tempoyak (mengikut kepekatan kuah yang disukai)
3 keping asam keping
20 biji cili padi        - ditumbuk halus
2 inci kunyit hidup  - ditumbuk halus
2 biji tomato
1 biji cili merah
2 ikat daun kesum
Sekuntum bunga kantan
1/2 biji Timun cina – di belah panjang
Garam secukup rasa 

Cara-cara
1.      Perap ikan patin dengan asam jawa/limau nipis untuk menghilangkan hanyir.
2.      Gaulkan kunyit hidup & cili padi yang telah ditumbuk bersama tempoyak.
3.      Masukkan bahan yang telah digaul tadi ke dalam periuk berisi air di atas api. Kacau rata.
4.      Setelah hampir mendidih masukkan ikan sebentar bersama asam keping  kemudian di ikuti oleh timun cina dan bunga kantan. Masukkan garam secukup rasa. Gula sedikit jika terlalu pedas/masam. Biarkan 5-10 minit.
5.      Masukkan daun kesum, cili merah dan tomato. Didihkan sebentar dan siap untuk di hidangkan!

Resepi Urap@kerabu Pucuk Paku | Kategori : Masakan sayuran
Resepi Bonda@Johor



Bahan Bahan
Seikat pucuk paku
8 ulas bawang merah – di tumbuk
15 tangkai cili padi    – di tumbuk
4 helai daun cekur     – di hiris halus.
1/2 inci belacan
1/2 biji kelapa parut
Taugeh
Garam & gula secukup rasa

Cara cara
1.      Siang pucuk paku, bersihkan dan rebus untuk melembutkan.
2.      Tumbuk bawang merah, cili padi & belacan. Taburkan bersama gula & garam secukup rasa.
3.      Gaulkan kesemua bahan tumbuk bersama kelapa parut dan sangankan di atas kuali (tanpa minyak).
4.      Setelah agak kering angkat.
5.      Campurkan ke semua bahan tumbuk yang telah di sangan, daun cekur, pucuk paku dan taugeh mentah. Siap untuk di hidangkan!

TIPS : Campurkan taugeh hanya bila untuk di hidang untuk mengekal kan kesegarannya

Resepi Kari Ikan Tongkol | Kategori : Lauk Pauk |


Bahan-bahan
1 ekor ikan tongkol
Rempah tumis
1 paket kecil serbuk kari ikan
2 biji bawang besar    - di kisar
2 ulas bawang putih    - di kisar
10 tangkai/2 sudu lada kering yang telah siap di kisar
1 inci halia – di tumbuk pecah
6 tangkai bendi
2 biji tomato – di belah 4/6
3 cawan air
1 cawan santan pekat
1 sudu asam jawa di bancuh dengan secawan air

Cara cara
1.      Tumiskan bawang yang telah di kisar dan rempah tumis sehingga naik bau
2.      Masukkan lada kisar, kacau sehingga naik minyak. (Cik Izan suka tumiskan lada kisar untuk mendapatkan rasa yang lebih pedas dan warna yang lebih menarik!)
3.      Masukkan serbuk kari ikan yang telah di bancuh dengan air dan kacau sehingga naik bau & minyak.
4.      Masukkan air  termasuk bancuhan air asam jawa. Biarkan sehingga hampir mendidih kemudian masukkan ikan dan halia.Biarkan 5-10 minit.
5.      Masukkan santan pekat dan garam secukup rasa.
6.      Setelah santan masak, masukkan bendi dan tomato. Apabila bendi masak cantik matikan api dan siap untuk di hidang! 

Resepi Lempeng Tradisi | Kategori : Hidangan sampingan |
Resepi Bonda @ Johor
 Lempeng Tradisi
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 biji telur

Sedikit Susu segar (jika suka)
Garam & gula secukup rasa

Bancuh ke semua bahan. Kalau nak cantik kisar adunan
guna blender. hu hu!
Sapu minyak atas kuali leper.. tuang 2 senduk utk satu keping
lempeng. Bila nampak masak terbalik kan dan biar seketika hingga cantik. Siap!



Selalunya saya akan prepare sambal ikan bilis, timun potong &
telur scrambler + thousand island dressing. Buat lempeng roll ! hu hu hu!

Resepi Tomyam Seafood (Pok Tek) | Kategori : Sup dan Tomyam |


Bahan-Bahan

Untuk 5 orang makan
Ketam 2 ekor
Udang 20 ekor - buang kulit dah belah tgh bahagian dlm
Sotong 5 ekor - belah 2 dah hiris pangkah sikit supaya bergulung cantik
Jagung muda
Kobis bunga
Lobak merah
Tomato

Bawang besar 3 biji - hiris
Bawang putih 3 biji - ketuk pecah
Halia 1/2 inci - ketuk pecah
Lengkuas 1/2 inci - ketuk pecah
Serai 3 batang - titik
Daun limau purut 4 helai
Asam keping 2 helai
Limau nipis
Cili padi 10 biji
Paste tomyam 4 sudu
Tomato puri 4 sudu
Daun ketumbar - untuk ditabur
Garam secukup rasa

Cara-cara
Didihkan air di atas periuk. Masukkan paste tomyam & tomato puri. Gaul sebati dan terus masukkan bawang, halia, asam keping, lengkuas, cili pagi & serai. Terus ejas rasa - Masam/masin & pedasnya. Agak-agak puashati baru masukkan ketam, udang & sotong. Kemudian daun limau purut, tomato, lobak merah, bunga kobis & jagung muda. Sambil2 tu rasa lagi kuah tak tambah lagi apa yg patut sampai sedapp!! Bila sayur pun dah masak matikan api. Sendukkan ke mangkuk hidang dan taburkan daun ketumbar yg telah dihiris tak lupa picit sikit limau nipis utk patinya! Siapp!!!! Aromanyerr.. fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!

TIPS:
Tujuan 'siap'kan kuah dulu untuk mengelakkan bahan2 basah overcooked.
Tomato puri - untuk nampak lebih merah dan cantik serta masam
Lengkuas/daun ketumbar - Resepi orang Thai
kalau nak pekat lagi kuah ada yg letak santan/susu cair sedikit. Berani cuba? 

Resepi Kupang Tomyam Berlada | Kategori : Lauk Pauk |
Cik Izan@Original recipes


Bahan-Bahan
200g kupang yang sudah dibuang kulit
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji lada merah
1 sudu cili kering yg sudah dikisar
1/2 inci halia
2 helai daun limau purut
1 cubit perasa ikan bilis
1 sudu sos tiram
1 sudu paste tomyam
1 sudu sos lada hitam
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara memasak
1. Kisarkan bawang besar, bawang putih dan lada merah
2. Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan kisar & halia
sehingga naik bau
3. Masukkan cili kering yg sudah dikisar *selalunya sentiasa ada stok dlm peti*
4. Bila sudah kering sedikit dan naik minyak, masukkan sos tiram, sos lada hitam & paste tomyam bersama sedikit air
5. Masak sehingga mendidih, masukkan garam & gula serta perasa ikan bilis secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan kupang & daun limau purut. Kacau rata dan siap untuk dihidangkan!

Rasanyerr..? emmmmm boleh tahannnnn.. !! cubalah sendiri!!

Sumber asal : sweet@omoide

Resepi Rendang Daging | Kategori : Sajian Istimewa |



 Bahan-Bahan:
1/2 kilo daging - Dihiris dan direbus selama setengah jam







Bahan Kisar :
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 5 ulas
Lada kering 10 biji (2 sudu yg dah kisar)
Serai 3 batang
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci


Bahan2 lain :
Rempah kurma 1 paket
Santan pekat 1/2 biji
Air asam jawa
Gula/ gula merah
Garam & kerisik
Daun kunyit ( dimayang)


Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rempah kurma dan tumis hingga wangi. Masukkan daging yang telah direbus tadi bersama air rebusannya sedikit. Bila daging sudah sebati dengan rempah masukkan pula santan. Setelah lembut masukkan pula air asam jawa, gula & garam secukup rasa. Bila siap masukkan kerisik dan gaul hingga sebati. Taburkan daun kunyit yang telah dimayang, gaul rata dan sedia untuk dihidangkan!




Sumber asal :sweetomoide.blogspot

Resepi  Ginger Black Pepper Chicken | 
Kategori : :Lauk Pauk 
Bahan-Bahan
2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 sudu lada
2 sudu black pepper sos
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap manis
garam secukup rasa

Cara-cara
Ayam gaul dengan serbuk kunyit, garam & black pepper sos
Goreng hingga masak. Tak perlu garing

Kuah
Kisar 1 biji bawang besar bersama bawang putih.
Hiris halia halus panjang2, bawang besar dan cili merah.
Tumbuk lada hitam.
Tumiskan kesemua bahan diatas hingga naik bau.
Sempurnakan rasa dengan sos tiram, sos lada hitam, kicap manis, sedikit
kiub ayam & garam secukup rasa.
Masukkan ayam yg telah digoreng dan sedia untuk dihidang!

Sumber asal : sweet@omoide

Resepi Ikan Kerapu Masak Stim |  
Kategori : Lauk Pauk |

Bahan-Bahan
1 Ekor Ikan Kerapu
50 gram Cendawan putih
2 batang jagung muda
1 bungkus enoki (cendawan jepun)
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
10 biji cili padi
1/2 inci halia
2 helai daun limau purut
1 batang serai
1/2 biji limau nipis
1 sudu sos tiram
NOTE: Perlu diingatkan, semua sukatan adalah anggaran semata-mata. Boleh diubah mengikut citarasa masing-masing


Cara-cara
1. Hiriskan bawang besar, bawang putih dan cili padi . Halia & serai ditumbuk pecah. Cendawan & jagung muda dihiris.
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dah tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga naik bau.
3. Masukkan kira-kira 2 cawan air. Masukkan sos tiram, sedikit kiub ikan bilis dan garam secukup rasa
4. Masukkan halia, serai dan perahkan jus limau nipis. Adjust rasa secukupnya
5. Setelah kuah mendidih, masukkan ikan kerapu, jagung muda, cendawan putih & daun limau purut. Tutup dan biarkan sehingga kesemua bahan masak. Siap untuk dihidangkan!


Sumber asal : sweet@omoide

Resepi Chicken Black Pepper Duo | 
Kategori : Lauk Pauk |


Bahan-bahan
Ayam
2 biji bawang putih - dihiris
2 biji bawang besar(merah) - dihiris
2 inci halia - dihiris panjang
2 tangkai lada kering
2 sudu lada hitam - ditumbuk agak kasar.
2 sudu sos lada hitam
2 sudu sos tiram
Kiub perasa ayam (suku kiub)
Garam secukup rasa (hujung sudu)


Cara-cara
1. Potong ayam ikut suka, kalau saya sederhana. Goreng dan asingkan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar, halia, lada kering dan lada hitam hingga kecoklatan dan naik bau.
3. Tuang sedikit air, masukkan sos lada hitam, sos tiram dan garam secukup rasa.
Kacau sebati hingga agak likat.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaulkan sehingga sebati.
5. Sedia untuk di hidang! Boleh tambah sukatan bahan2 ikut selera masing-masing!


Resepi yang sangat mudah dan ringkaskan! Selamat mencuba!!


Sumber Asal : sweet@omoide

My Sweet Circle

CLICK CLICK HERE! TQ..!!

Search This Blog

Surely Best Promotion!