| Japanese Doria @ Gratin @ Guratan | Kategori : Sajian Sampingan|
Sumber : HandCook & Hana Memories
Nasi
2 cawan nasi putih
3 sudu butter
1 sudu tomato puree
1 biji bawang besar ~ di hiris
1/2 sudu lada hitam ~ di tumbuk
10 ekor udang
Brokoli
Brokoli
Garam & serbuk perasa
White Sauce
1 cawan susu segar
2 sudu butter
2 sudu tepung gandum
1/2 sudu lada hitam ~ di tumbuk
1/4 cawan keju pilihan @ 1-2 slice keju yg di carik
Bahan Tabur
Mozarella Cheese parut
Cara-Cara
Nasi
1. Panaskan kuali tumiskan butter bersama hirisan bawang
2. Masukkan udang, garam, tomato puree, serbuk lada hitam
& serbuk perasa.
3. Gaul sebati dan matikan api.
White sauce
1. Panaskan periuk.Masukkan butter. Kecilkan api, masukkan tepung.Gaul.
2. Masukkan susu dan juga air*air jika suka*. kacau hingga tepung tidak bergentel dan didihkan.
3. Masukkan cheese, sedikit garam dan juga lada hitam. Kacau sentiasa hingga sos agak pekat.
kalau pekat sangat tambahkan sedikit air/susu lg. matikan api.
Sediaan Bakar
1. Sapukan mangkuk tahan panas dengan butter. Masukkan nasi.
2. Tuangkan white sauce serata.
3. Hiaskan dengan udang (dari nasi) dan brokoli (atau apa2 saja yg di sukai).
4. Taburkan dengan Mozarella Cheese parut
5. Bakar di dalam oven toast selama 7-8 minit. Siap..!!
Story Behind the Scene:
TIBA-TIBA hari ni terasa terhinginnnnnnnnnn sangat makan DORIA..!!!
Oh tidakk..! Mana nak cari ni kalau tak sendiri yg buat..? uhuhuh
Maka terus la surf internet sambil tanya ngan kawan kat 'Muka Buku' ahahaaha.
1st time nak try buat nih...Balik beli2 bahan skett.. dan hasilnya... taraaaaaaaaa...!!
So nyummy..!!
ada refer web mat saleh + Japanese website.
Tapi White Sauce tu aku refer pada HanaMemories.. ahaa.. White Sauce K.Hana
paling confident aku nak tryy eheheheh. Thanks K.Hana..!
Nak makan ni kira suspen gakk.. rasa takut tak de geng ahahah.
Abang kuat pedass... cheese ni aramak kureng skett.. Si Danish
pun 2x5 ngan Papanya.. kuat pedas.. tak de sambal tak jalann..
Dania.. penggeli.. tengok rupa cheese cair confirm geleng kepala..
tak senonoh betul anak dara sorang nih. Yang di angguk gula2
& apa saje yg manis2 uhuhuhu.
Bila dah siap.. aku pun dengan senang hatinya mengadapp..
tetiba Danish pun datang dekat.. aku pun suaplah kat Danish..
tanpa di sangka-sangka Danish terus melekat kat pangku aku mintak
di suap lagii..!! Komennya :
"Lain kali mama masak lah sedap-sedap macam nih!"
Waaaa weeeeeeee..!! terus lebar senyum makcik..! Eheheheheheh
Licin...!! uhuhuhuhu
| Resepi Roti Jala | Kategori : Masakan Sampingan |
Sumber : Cik Izan
Bahan-Bahan
3 cawan tepung gandung
3 cawan air
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa
Serbuk kunyit ~ hujung sudu
Cara-cara
1. Masukkan 3 cawan air kedalam pengisar@blender. Kisarkan sebentar.
2. Pecahkan telur, masukkan garam, gula & sedikit serbuk kunyit sekadar
memberi warna. Kisarkan.
3. Cuba adunan dengan pengibar roti jala ke atas kuali. Jika menitik-nitik bermaksud
adunan pekat. Tambahkan sedikit air. Jika adunan kembang bermakna adunan cair.
Tambahkan sedikit tepung dan kisarkan semula.
4. Setelah berpuas hati dengan adunan, sapukan mintak ke atas kuali leper.
Kirai adunan menggunakan acuan roti jala. Bila kelihatan sudah masak dan roti jala
sedikit terangkat terus lipatkan dengan menjadi 1/4 menggunakan sudip dan angkat.
5. Hidangkan bersama kuah kari. Selamat mencuba..!
Behind the scene :
masuk pinggan terus huhu
Behind the scene :
Ahaa.. cam biasa.. Sabtu Ahad je baru sempat mengasap dapur!
*Alasann.. padahal ofis bukan jauh pun!* uhuhuhu
Last week dok bersembang2 ngan memember pasal resepi roti jala.
Masa zaman2 belajar dulu kira aku antara tukang buat
bahan roti jala gak le.. kalau ada gakusai ~ Pesta pelajar
kitaorang confirm akan bukak gerai jual makanan punya..!
Dan antara yang di jual termasuklah Roti jala + Kuah kari..! Nyumm!!
Memang agak hit jugak le menu ni sebab orang-orang Jepun
pandai makan kari..!
Okeh.. so Roti jala versi aku cam ni lah rupanya. Lipat je malas nak gulung hehehehehe.
Kalau lipat dari atas kuali tu bleh terus lipat ngan sudip angkat masuk pinggan terus huhu
| Resepi Nasi Ayam Madu | Kategori : Sajian Istimewa|
Sumber : Hana Memories
Sumber : Hana Memories
Bahan-Bahan
UNTUK NASI
- Beras
- Air rebusan ayam
- secukupnya rempah tumis adik beradik
- 1/2 biji bawang besar - dihiris
- 1-2 inci halia
- 1 sudu serbuk pati ayam knorr
- daun pandan
- garam
- Butter
- serbuk kunyit (hujung sudu sebagai pewarna)
- 1/2 ekor ayam
- 1/2 biji bwg besar - dhiris
- 2 ulas bwg putih
- secukupnya rempah tumis adik beradik
- 1-2 inci halia
- 1 sudu serbuk pati ayam knorr
- myk utk menumis
- garam
- daun sup
- bwg goreng
- ayam rebusan td
- 3 sudu besar kicap pekat manis
- 2 sudu besar madu
- 3-4 batang lada merah*
- 2 ulas bwg putih*
- 2 biji tomato*/bleh juga gune tomato puri
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos chili
- 1 sudu kecil cuka
- 1 sudu besar gula
- Cara-cara
- Rebus ayam dan halia dahulu. angkat ayam dan ketepikan. air rebusan bhg 2. utk sup n nasi.
- UTK NASI - Tumiskan butter dalam kuali, tumis bwg,rempah tumis hingga naik bau. masukkan air rebusan ayam,halia, serbuk pati ayam,daun pandan,garam.kacau rata.then masukkan beras n masak seperti biasa.
- UTK SUP - tumis bwg, rempah tumis sampai naik bau. masukkan air rebusan yg satu bhgn td. n masukkan serbuk pati ayam knorr n garam skit. matikan api. ketika menghidang taburkan daun sup n bwg goreng.
- UTK SOS - blend yang bertanda *. Masukkan dlm periuk/kuali dan masukkan sos,cuka, gula n garam. Didihkan sehingga kuah agak2 pekat n matikan api.
- UTK AYAM MADU - ayam yg dh direbus td campurkan ngan kicap manis n madu. Gaul rata. Perap dlm 10-15 minit. Panaskan minyak boleh la menggoreng. ati2 kadang meletup2 sbb ayam nih agak berair. bleh juga dbakar menggunakan oven. alaskan plate ngan aluminium foil n masak smpai kehitaman sedikit ayam tuh.jgn smpai hangus sudah! :P
- SOS KICAP - lebihan perap ayam madu jgn buang. amik n masukkan sedikit sup ayam td. kacau. dah siap! masa nk mkn sos kicap nih n sos merah leh curah kat ayam tadi
Behind the scene :
Wahh... ni antara resepi nasi ayam yang paling sempoi pernah aku buat. sebelum ni pun pernah buat.. ada yang di suruhnya rebus ayam buh madu dalam air rebusan.. moralnya tak dapat nak guna balik air rebusan ayam tu sebab dah ada madu.. pelik plak rasanya. Tapi ayamnya bila di goreng bleh tahan jugak rasa & rupanya uhuhu
Anyway hari ni try buat Nasi Ayam Madu versi K.Hana. Waa.. memang suka la style K.Hana..
semua bahan yang di guna tak di buang dah boleh saling di rotate samaada untuk buat kuah kicap,
nasi, termasuk la sos..! Dah sos nya pun so far paling menjadi dan pekat lah aku buat..!
Terima kasih banyak2 K.Hana..!!!
Anyway aku serve sekali dengan Tauge Celur ala TCRS dan Kerabu Mangga depan rumah..!
Anyway aku serve sekali dengan Tauge Celur ala TCRS dan Kerabu Mangga depan rumah..!
| Resipi Tauge Celur ada TCRS | Kategori : Masakan Sayuran |
Sumber : My Resepi
Bahan-bahan ( 2-3 org )
150 gm taugeh
* 2 sb air panas@ sup ayam
* 1/2 sk serbuk pati ayam
1/2 sk kicap pekat
1 sb kicap manis
1 1/2 sb sos tiram
1 sb minyak bawang putih
*kalau tak ada, hiris bawang putih dan goreng garing.
Guna minyak gorengan bawang putih tersebut
sedikit lada sulah
secubit garam (sekiranya sos tiram yg digunakan tak masin)
Cara-cara
1. Celur taugeh, jgn lama kalau boleh kurang dari 1 min mengikut
kadar kesegaran tauge. Toskan airnya dan ketepikan
2. Satukan bahan bertanda *. Sekiranya buat nasi ayam lg sedap gunakan kuah sup.
Ambil 2sb sebagai ganti air panas.
3. Satukan bahan bertanda * dan bahan yg lain, siap sos.
4. Tuang sos keatas taugeh celur tadi.
5. Hiris halus/hancur bawang putih yang telah di goreng garing tadi. Taburkan.
Sebelum dihidang taburlah daun bawang, lada merah dan bawang goreng.
Story Behind The Scene:
Ahaa.. baru buat dengan Nasi Ayam Madu untuk juadah berbuka semalam.
So di gandingkan dengan Kerabu Mangga & Tauge celur.
Resepi daru Cik Iza@ My Resepi dan di edit sedikit ikut versi ku uuhuhu.
Selalu buat masak sekali tauge tu.. kali ni baru buat tau versi
buat kuah dan curah..! he he
Resepi Nasi Tomato | Kategori : Sajian Istimewa |
Sumber : SIL
Bahan-Bahan :
Beras Basmathi 1/2 Kg
Minyak sapi 2 sudu
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 2 biji
Kayu manis & rempah tumis
Daun pandan
Tomato 2 biji
Tomato puri 2 sudu
Serbuk perasa
Susu cair 1/4 tin (100ml)
Cara memasak :
1. Hiris bawang besar & bawang putih. Tumiskan dengan minyak sapi. Masukkan kayu manis & rempah tumis hingga naik bau. Tambah sedikit minyak masak jika perlu. Masukkan tomato yg sudah diblender & tomato puri. Tambah garam & rasa
2. Basuh beras basmathi. Sukatan air dan beras ialah 1:1 (tidak termasuk minyak & susu cair)
3. Masukkan bahan yg telah ditumis kedalam periuk nasi. Tambahkan susu cair kira-kira 100ml serbuk perasa (kuib ayam), garam secukup rasa (gula sedikit jika mahu). Daun pandan untuk aroma.
4. Apabila nasi telah tanak, masukkan kacang pis dalam tin dah gaulkan. Boleh jugak ditabur pada nasi yg sedia dihidang.
Lauk Iringan
1. Ayam masak merah
2. Kari Dal daging
3. Acar sayur
Kat sini aku tak explain la resepi lauk.
Kari Dal tu kurangkan sket santan biar dia pior kari & jgn pekat sangat.
Acar sayur - Hiriskan timun, nenas, bawang & lobak. Campurkan gula & garam dan sedikit cuka secukup rasa. Nak pedas? buh cili potong. Siap!
Sumber Asal : sweet@omoide