Resepi Sup Ikan Merah | Kategori : Lauk Pauk
Bahan Bahan
1 ekor Ikan Merah
Rempah tumis
1 sup bunjut *lebih baik sup bunjut khas untuk sup ikan *
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu kecil serbuk lada hitam (ditumbuk)
1 inci halia di tumbuk pecah
1 batang daun saleri
1 biji tomato
1 biji kentang di potong dadu (jika suka)
Daun sup, hirisan lada merah & bawang goreng untuk hiasan
Cara-cara masakan
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, rempah tumis & lada hitam
dengan minyak yang sedikit.
2. Setelah berwarna keperangan dan naik bau, masukkan air dan sup bunjut.
3. Setelah mendidih masukkan ikan merah, halia dan kentang. Biarkan 5-10 minit.
4. Setelah ikan masak, masuk kan daun saleri,tomato dan garam secukup rasa.
5. Taburkan daun sup, hirisan lada merah dan bawang goreng. Siap untuk di hidang!
0 comments