Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak | Kategori : Lauk Pauk |
Resepi Mertua @ Pahang
Bahan Bahan
1 ekor ikan patin
2 senduk tempoyak (mengikut kepekatan kuah yang disukai)
3 keping asam keping
20 biji cili padi - ditumbuk halus
2 inci kunyit hidup - ditumbuk halus
2 biji tomato
1 biji cili merah
2 ikat daun kesum
Sekuntum bunga kantan
1/2 biji Timun cina – di belah panjang
Garam secukup rasa
Cara-cara
1. Perap ikan patin dengan asam jawa/limau nipis untuk menghilangkan hanyir.
2. Gaulkan kunyit hidup & cili padi yang telah ditumbuk bersama tempoyak.
3. Masukkan bahan yang telah digaul tadi ke dalam periuk berisi air di atas api. Kacau rata.
4. Setelah hampir mendidih masukkan ikan sebentar bersama asam keping kemudian di ikuti oleh timun cina dan bunga kantan. Masukkan garam secukup rasa. Gula sedikit jika terlalu pedas/masam. Biarkan 5-10 minit.
5. Masukkan daun kesum, cili merah dan tomato. Didihkan sebentar dan siap untuk di hidangkan!
0 comments