Resepi Kari Ikan Tongkol | Kategori : Lauk Pauk |
Bahan-bahan
1 ekor ikan tongkol
Rempah tumis
1 paket kecil serbuk kari ikan
2 biji bawang besar - di kisar
2 ulas bawang putih - di kisar
10 tangkai/2 sudu lada kering yang telah siap di kisar
1 inci halia – di tumbuk pecah
6 tangkai bendi
2 biji tomato – di belah 4/6
3 cawan air
1 cawan santan pekat
1 sudu asam jawa di bancuh dengan secawan air
Cara cara
1. Tumiskan bawang yang telah di kisar dan rempah tumis sehingga naik bau
2. Masukkan lada kisar, kacau sehingga naik minyak. (Cik Izan suka tumiskan lada kisar untuk mendapatkan rasa yang lebih pedas dan warna yang lebih menarik!)
3. Masukkan serbuk kari ikan yang telah di bancuh dengan air dan kacau sehingga naik bau & minyak.
4. Masukkan air termasuk bancuhan air asam jawa. Biarkan sehingga hampir mendidih kemudian masukkan ikan dan halia.Biarkan 5-10 minit.
5. Masukkan santan pekat dan garam secukup rasa.
6. Setelah santan masak, masukkan bendi dan tomato. Apabila bendi masak cantik matikan api dan siap untuk di hidang!
0 comments