| Resipi Tauge Celur ada TCRS | Kategori : Masakan Sayuran |
Sumber : My Resepi
Bahan-bahan ( 2-3 org )
150 gm taugeh
* 2 sb air panas@ sup ayam
* 1/2 sk serbuk pati ayam
1/2 sk kicap pekat
1 sb kicap manis
1 1/2 sb sos tiram
1 sb minyak bawang putih
*kalau tak ada, hiris bawang putih dan goreng garing.
Guna minyak gorengan bawang putih tersebut
sedikit lada sulah
secubit garam (sekiranya sos tiram yg digunakan tak masin)
Cara-cara
1. Celur taugeh, jgn lama kalau boleh kurang dari 1 min mengikut
kadar kesegaran tauge. Toskan airnya dan ketepikan
2. Satukan bahan bertanda *. Sekiranya buat nasi ayam lg sedap gunakan kuah sup.
Ambil 2sb sebagai ganti air panas.
3. Satukan bahan bertanda * dan bahan yg lain, siap sos.
4. Tuang sos keatas taugeh celur tadi.
5. Hiris halus/hancur bawang putih yang telah di goreng garing tadi. Taburkan.
Sebelum dihidang taburlah daun bawang, lada merah dan bawang goreng.
Story Behind The Scene:
Ahaa.. baru buat dengan Nasi Ayam Madu untuk juadah berbuka semalam.
So di gandingkan dengan Kerabu Mangga & Tauge celur.
Resepi daru Cik Iza@ My Resepi dan di edit sedikit ikut versi ku uuhuhu.
Selalu buat masak sekali tauge tu.. kali ni baru buat tau versi
buat kuah dan curah..! he he
0 comments