Nasi Ayam Madu

Posted by *∽ IZAN ∽* Saturday, August 13, 2011 ,


| Resepi Nasi Ayam Madu | Kategori : Sajian Istimewa|

Sumber : Hana Memories


Sumber : Hana Memories

Bahan-Bahan

UNTUK NASI
  • Beras
  • Air rebusan ayam
  • secukupnya rempah tumis adik beradik
  • 1/2 biji bawang besar - dihiris
  • 1-2 inci halia
  • 1 sudu serbuk pati ayam knorr
  • daun pandan
  • garam
  • Butter
  • serbuk kunyit (hujung sudu sebagai pewarna)

UTK SUP
  • 1/2 ekor ayam
  • 1/2 biji bwg besar - dhiris
  • 2 ulas bwg putih
  • secukupnya rempah tumis adik beradik
  • 1-2 inci halia
  • 1 sudu serbuk pati ayam knorr
  • myk utk menumis
  • garam
  • daun sup
  • bwg goreng
UTK AYAM MADU
  • ayam rebusan td
  • 3 sudu besar kicap pekat manis
  • 2 sudu besar madu
UTK SOS
  • 3-4 batang lada merah*
  • 2 ulas bwg putih*
  • 2 biji tomato*/bleh juga gune tomato puri
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos chili
  • 1 sudu kecil cuka
  • 1 sudu besar gula

  • Cara-cara
  • Rebus ayam dan halia dahulu. angkat ayam dan ketepikan. air rebusan bhg 2. utk sup n nasi.
  • UTK NASI - Tumiskan butter dalam kuali, tumis bwg,rempah tumis hingga naik bau. masukkan air rebusan ayam,halia, serbuk pati ayam,daun pandan,garam.kacau rata.then masukkan beras n masak seperti biasa.
  • UTK SUP - tumis bwg, rempah tumis sampai naik bau. masukkan air rebusan yg satu bhgn td. n masukkan serbuk pati ayam knorr n garam skit. matikan api. ketika menghidang taburkan daun sup n bwg goreng.
  • UTK SOS - blend yang bertanda *. Masukkan dlm periuk/kuali dan masukkan sos,cuka, gula n garam. Didihkan sehingga kuah agak2 pekat n matikan api.
  • UTK AYAM MADU - ayam yg dh direbus td campurkan ngan kicap manis n madu. Gaul rata. Perap dlm 10-15 minit. Panaskan minyak boleh la menggoreng. ati2 kadang meletup2 sbb ayam nih agak berair. bleh juga dbakar menggunakan oven. alaskan plate ngan aluminium foil n masak smpai kehitaman sedikit ayam tuh.jgn smpai hangus sudah! :P
  • SOS KICAP - lebihan perap ayam madu jgn buang. amik n masukkan sedikit sup ayam td. kacau. dah siap! masa nk mkn sos kicap nih n sos merah leh curah kat ayam tadi

Behind the scene :
Wahh... ni antara resepi nasi ayam yang paling sempoi pernah aku buat. sebelum ni pun pernah buat.. ada yang di suruhnya rebus ayam buh madu dalam air rebusan.. moralnya tak dapat nak guna balik air rebusan ayam tu sebab dah ada madu.. pelik plak rasanya. Tapi ayamnya bila di goreng bleh tahan jugak rasa & rupanya uhuhu

Anyway hari ni try buat Nasi Ayam Madu versi K.Hana. Waa.. memang suka la style K.Hana..
semua bahan yang di guna tak di buang dah boleh saling di rotate samaada untuk buat kuah kicap, 
nasi, termasuk la sos..! Dah sos nya pun so far paling menjadi dan pekat lah aku buat..!
Terima kasih banyak2 K.Hana..!!!


Anyway aku serve sekali dengan Tauge Celur ala TCRS dan Kerabu Mangga depan rumah..! 







0 comments

Post a Comment

Terima kasih singgah.. terima kasih terlebih lagi sudi komen.... ceria hari saya hari ni!

My Sweet Circle

CLICK CLICK HERE! TQ..!!

Search This Blog

Surely Best Promotion!