Sup Daging & Nasi Panas

Posted by *∽ IZAN ∽* Saturday, June 5, 2010 ,

Resepi Sup Daging & Nasi Panas | Kategori : Sajian Istimewa
Rujukan : Arwah Ibu Mertua

Bahan Bahan
1/2 kg daging
2 biji bawang besar     - dihiris
2 ulas bawang putih    - dihiris
1 inc halia                   - dipecah
1 bujut rempah sup
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Rempah tumis (Kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih etc)
1 batang saleri
1 biji tomato
2 biji kentang – jika suka
Garam secukup rasa
Daun sup  & bawang goreng - untuk hiasan

Cara masakan sup ni cukup sempoi. Ini ikut stail keluarga Suami sebab bawang tidak di tumis. Kalau resepi keluarga saya di Johor memang bawang dikisar dan wajib ditumis dengan rempah supaya lebih aroma dan biasanya daging/ayam akan di perap dengan bahan tumisan dan ditutup sebentar sebelum di tuang air. Walaubagaimana pun Izan akan kongsikan resepi masakan stail Keluarga Arwah Ibu Mertua, Pahang (Al-fatihah). Ianya lebih sihat kerana langsung tidak menggunakan minyak ;)

Cara masakan 
1.      Untuk dapatkan daging yang empuk, hiris nipis dan rebuskan dengan air terlebih dahulu dengan api kecil kira-kira 20-30 minit.
2.      Setelah daging agak empuk baru masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan rempah tumis, sup bunjut, kentang dan halia.
3.      Rebuskan sebentar dan masukkan garam secukupnya.
4.      Apabila rasa sudah serasi, masukkan hirisan daun saleri dan tomato. Biarkan sebentar dan matikan api.
5.      Taburkan bawang goreng dan daun sup. Sedia untuk di hidang! Lebih enak jika di hidangkan bersama sambal kicap! Ada ummppphhh!!  He he he


Ha.. ni pula cara hidangan hari tu. Maklumlah hari selepas hujan, sejuk-sejuk.. teringat plak menu kat Ani Sup Utara. So hari tu  Sup tu dihidang bersama nasi panas-panas, timun, sambal belacan & telur masin. Fuhhh... memang terangkat!! he he 

0 comments

Post a Comment

Terima kasih singgah.. terima kasih terlebih lagi sudi komen.... ceria hari saya hari ni!

My Sweet Circle

CLICK CLICK HERE! TQ..!!

Search This Blog

Surely Best Promotion!