Resepi Sup Daging & Nasi Panas | Kategori : Sajian Istimewa
Rujukan : Arwah Ibu Mertua
Bahan Bahan
1/2 kg daging
2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inc halia - dipecah
1 bujut rempah sup
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Rempah tumis (Kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih etc)
1 batang saleri
1 biji tomato
2 biji kentang – jika suka
Garam secukup rasa
Daun sup & bawang goreng - untuk hiasan
Cara masakan
1. Untuk dapatkan daging yang empuk, hiris nipis dan rebuskan dengan air terlebih dahulu dengan api kecil kira-kira 20-30 minit.
2. Setelah daging agak empuk baru masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan rempah tumis, sup bunjut, kentang dan halia.
3. Rebuskan sebentar dan masukkan garam secukupnya.
4. Apabila rasa sudah serasi, masukkan hirisan daun saleri dan tomato. Biarkan sebentar dan matikan api.
5. Taburkan bawang goreng dan daun sup. Sedia untuk di hidang! Lebih enak jika di hidangkan bersama sambal kicap! Ada ummppphhh!! He he he
Ha.. ni pula cara hidangan hari tu. Maklumlah hari selepas hujan, sejuk-sejuk.. teringat plak menu kat Ani Sup Utara. So hari tu Sup tu dihidang bersama nasi panas-panas, timun, sambal belacan & telur masin. Fuhhh... memang terangkat!! he he
0 comments