Sosej goreng ikan bilis | Kategori : Lauk Pauk |
Olahan : Cik Izan
Bahan Bahan
3-4 batang sosej ayam/daging – di hiris serong
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji lada hijau - dihiris
Secubit ikan bilis
Garam/serbuk perasa secukup rasa
Cara masakan
1. Tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih, lada yang telah di hiris bersama ikan bilis sehingga warna keperangan.
2. Masukkan hirisan sosej dan taburkan garam serta bahan perasa (kiub ayam) secukupnya.
3. Apabila rasa serata dan sosej masak, matikan api dan sedia untuk di hidang…. ! Sempoiiiiiiii…… he he
Story behind the scene :
Resepi ni dapat idea dari lauk pauk yang terhidang kat kantin ofis. Macam biasalah kalau makan rasa best mula la bila masuk mulut tu kunyah sambil mengamati rasanya.. pastu berkerut-kerutlah dok fikir bahan-bahan yang mungkin di gunakan… haha. Nak ikutkan nama masakan ni pun tak tau. Tapi yang pasti budak-budak mesti suka..! he he
ooo tak pernah lak buat tumis..kretif betul cik izan ni..boleh try nih
penah buat tumis ngan sos tiram n kicap.. yg nih tumis kosong! gud idea! leh tiru! hihihi....
re izah.. tu la. kantin ofis yg bagi idea.. ada gak menu2 tu izan tau sebab terhidang kat kantin ofis tuh.. hu hu
Re Hana..
Ok gak tu tumis ngan kicap & sos tiram. Ada variasi skett.. lepas ni leh la cuba hu hu