1 ekor ikan merah
Rempah tumis (Bunga lawang, kayu manis, etc)
1 paket kecil serbuk kari ikan
2 biji bawang besar - di kisar
2 ulas bawang putih - di kisar
10 tangkai/2 sudu lada kering yang telah siap di kisar
1 inci biji sawi
1 inci halia – di tumbuk pecah
1 tangkai daun kari
6 tangkai bendi
2 biji tomato – di belah 4/6
3 cawan air
1 cawan santan pekat
1 sudu asam jawa di bancuh dengan secawan air
Cara cara
1. Tumiskan bawang yang telah di kisar, rempah tumis, daun kari dan biji sawi sehingga naik bau
2. Masukkan lada kisar, kacau sehingga naik minyak. (Cik Izan suka tumiskan lada kisar untuk mendapatkan rasa yang lebih pedas dan warna yang lebih menarik!)
3. Masukkan serbuk kari ikan yang telah di bancuh dengan air dan kacau sehingga naik bau & minyak.
4. Masukkan air termasuk bancuhan air asam jawa. Biarkan sehingga hampir mendidih kemudian masukkan ikan dan halia.Biarkan 5-10 minit.
5. Masukkan santan pekat dan garam secukup rasa.
6. Setelah santan masak, masukkan bendi dan tomato. Apabila bendi masak cantik matikan api dan siap untuk di hidang!
Story behind the scene ;
Last week lepas gi ambil report card Danish, singgah gi makan kat kedai. Nampak ada lauk Kari Ikan Merah!
Ohh.. selama ni asal ada Ikan Merah asyik duk masak Sup je.. so kali ni buat Ikan Merah masak kari pulak.
Bahan-bahan macam jugak resepi Kari Ikan Tongkol, tapi terlebih rajin cari biji sawi dan daun kari.. ! Peaceee! he he
Story behind the scene ;
Last week lepas gi ambil report card Danish, singgah gi makan kat kedai. Nampak ada lauk Kari Ikan Merah!
Ohh.. selama ni asal ada Ikan Merah asyik duk masak Sup je.. so kali ni buat Ikan Merah masak kari pulak.
Bahan-bahan macam jugak resepi Kari Ikan Tongkol, tapi terlebih rajin cari biji sawi dan daun kari.. ! Peaceee! he he
salam izan...
aduhaiiii kari kepala ikan mmg my peberet wooo! klu bg dua ekor kepaler beso pong aku sanggup abeskan! muahahahaa... ckett zan!