Resepi Ikan Percik | Kategori : Lauk Pauk
Cara cara
4 ekor ikan kembung
2 biji kelapa atau 1 paket santan serbuk (ambil santannya, anggaran satu mangkuk penuh)
10 biji cili kering
10 ulas bawang merah atau 3 labu bawang besar
Sedikit halia
1 batang serai
2 biji kelapa atau 1 paket santan serbuk (ambil santannya, anggaran satu mangkuk penuh)
10 biji cili kering
10 ulas bawang merah atau 3 labu bawang besar
Sedikit halia
1 batang serai
Sedikit belacan
1 camca besar gula
2 camca besar air asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
1 camca besar gula
2 camca besar air asam jawa
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara-cara masakan
1. Bersihkan ikan. Lumurkan dengan garam & kunyit kemudian bakar sehingga separuh masak.
2. Sediakan kuah. Bawang merah, cili kering dan halia digiling (atau kisar) hingga lumat bersama belacan.
Serai diketuk sedikit, setelah itu masukkan bahan-bahan ini di dalam periuk bersama santan.
3. Masukkan juga air asam jawa, gula dan garam. Masaklah di atas api yang perlahan hingga pekat kuahnya.
4. Kemudian angkat, ambil kuahnya dan sapu ke atas ikan yang dipanggang tadi. Bila sudah kuning, balikkan dan lumurkan lagi dengan kuahnya di bahagian sebelah lagi. Buatlah sebegini hingga ikan tadi masak dan kuahnya melekat pada ikan.
5. Kemudian bolehlah diangkat dan letakkan atas daun pisang (jika ada) dan sedia untuk di hidang!
Story Behind the scene :
Resepi ni diambil dari resepi .mesra. Moralnye mencabar gak masak tak ada gambar pakai tengok resepi je... hu hu
Wah nampak mengancam ikan tu.. hari ni saya cuba buat...
best2...dh try masak dah neh....
Dah cuba buat tp kurangkan cili kering sbb anak2 pun bleh mkn gak. mmg sedap.... tq.