| Resepi Ten Zaru Soba | Kategori : Sajian Jepun |
| Resepi : Ambrynaa |
Bahan - Bahan :
Bahan A : Kuah
1000 ml air ( 4 cawan)
5 senduk kecil Soy Sauce (shoyu)
1 senduk kecil gula
4 inci Konbu (seaweed)
1 paket katsuo dashi
Bahan B : Aksesori
1 paket Mee Soba (3 ikat) ~ rebus dan toskan
Wasabi
Telur puyuh
Seasoned Seaweed (Nori kering) ~ di potong halus
Daun bawang ~ dihiris
Halia ~ disagat
Bahan C : Tempura
200g tepung tempura
150g air sejuk
Udang segar di buang kulit
Lobak merah/Terung/keledek merah ~ di hiris lebar
Kacang bendi
Cara-Cara :
Penyediaan kuah
1. Jerangkan 1000ml air (4 cawan) ke dalam periuk.
2. Masukkan kesemua bahan, konbu, gula, soy sauce dan
katsuo dashi.
3. Masak sehingga mendidih dan matikan api.
4. Sejukkan kuah dan simpan di dalam peti sejuk.
Penyediaan Tempura :
1. Bersihkan dan siangkan udang segar.
Saya menggunakan udang harimau.
2. Adunkan tepung tempura bersama air sejuk.
3. Panaskan minyak, celupkan bahan tempura (udang/lobak merah/bendi etc)
ke dalam adunan tepung dan gorengkan satu demi satu.
4. Apabila kuning keemasan, angkat dan toskan.
Cadangan Hidangan :
1. Hidangkan soba bersama kuah yang telah di sejukkan,
1. Hidangkan soba bersama kuah yang telah di sejukkan,
tempura, wasabi dan telur puyuh.
2. Taburkan nori kering ke atas soba.
3. Taburkan daun bawang ke dalam kuah.
4. Jika suka, pecahkan telur puyuh ke dalam kuah dan
campurkan dengan sedikit wasabi & halia yang telah disagat.
5. Celupkan soba ke dalam kuah dan makan bersama tempura..
nyummmmmmmmmmmmm!!!
Sedap di makan terutamanya ketika cuaca panas ;)
TIPS untuk meluruskan udang.
1. Basuh dan bersihkan udang. Buang kepala.
2. Ambil lidi atau garfu, cucuk belakang udang yang melengkung
dan tarik keluar urat belakangnya.
3. Kupas kulit udang, kelarkan bahagian berkaki kepada
3-4 bahagian. Udang akan menjadi lurus seperti gambar di bawah.
Story Behind the Scene :
Ahaaa.. ni salah satu menu berbuka yang sempat aku masak bulan posa ni.
Resepi belajar dengan kawan ku, Ambrynaa@ Zalie.
Raya 2 tahun lepas dia buat menu ni.. 4 bowl aku makan licin!! ekkekkee
budak2 pun suka sangattt! Terima kasih Zalie kerana berkongsi resepi
kegemaran yang marvellous nih!!!
wah..serius nampak sedap gle sis!hee
Sedap nyee