BAHAN A
6 cawan beras
Air x10 atau lebih
5 batang serai - di hiris halus
Daging di potong dadu
BAHAN B
3 biji bawang besar - di kisar
2 ulas bawang putih - dikisar
segenggam ikan bilis - di kisar
Lada hitam - di kisar
BAHAN C
Daun kesum ~ 3 pucuk
Daun kunyit ~ 1 helai
Pucuk paku merah ~ segenggam
Bunga Kantan ~ sekuntum, di hiris
Daun pucuk manis ~ segenggam
Lobak ~ potong dadu
1 biji kelapa ~ di ambil santan pekat
Gula & Garam secukup rasa
Cara-Cara :
1. Masakkan BAHAN A dan tanak sehingga beras lembut (kira-kira 1~2 jam)
2. Apabila bubur nasi kelihatan sudah kembang, masukkan BAHAN B yang telah di kisar.
3. Biarkan sehingga bubur mendidih, masukkan kesemua BAHAN C. Campurkan garam secukup rasa.
Sedia untuk di hidang.
Sambal kering
Bahan-bahan
3 biji bawang besar ~ di hiris
2 genggam ikan bilis halus
2 genggam cili kering
Cara-cara:
Gorengkan kesemua bahan secara berasingan.
Gorengkan cili kering dengan pantas untuk mengelakkan
cili kering hangus dan berasa pahit.
Kisar kesemua bahan yang telah goreng. Masukkan semula
minyak bekas gorengan.. gula & garam. Kacau sehingga sebati.
Bahan-bahan
3 biji bawang besar ~ di hiris
2 genggam ikan bilis halus
2 genggam cili kering
Cara-cara:
Gorengkan kesemua bahan secara berasingan.
Gorengkan cili kering dengan pantas untuk mengelakkan
cili kering hangus dan berasa pahit.
Kisar kesemua bahan yang telah goreng. Masukkan semula
minyak bekas gorengan.. gula & garam. Kacau sehingga sebati.
0 comments