| Resepi Selar Kuning Asam Rebus | Kategori : Lauk Pauk |
Bahan-Bahan :
Ikan selar kuning ( 6-8 ekor)
Tomato / kacang bendi / batang keladi
Serai - 1 batang (di ketuk)
Asam keping (3-4 keping)
Sedikit serbuk ikan bilis
Garam secukup rasa
Bahan-Bahan B : untuk di kisar
Lada kering (8-10 batang)
Bawang merah besar - 1 labu
Bawang putih - 2 ulas
Belacan - setengah inci
Kunyit - setengah inci
Cara-cara :
1. Didihkan air di dalam periuk
2. Tuangkan bahan B yang telah di kisar.
3. Masukkan ikan, serai, asam keping dan garam secukup rasa.
4. Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur (tomato/kacang bendi/batang keladi)
sehingga layu. Matikan api dan sedia untuk di hidang.
Story Behind the Scene
Bersawang dah blog aku ni.. isk isk iskk.
Ahaa.. hari ni last day sebelum habis pantang uhuhuhu.
Saje update menu2 akhir sebelum habis pantang.
Masak rebus2 .. eheheh. Selalunya masak singgang jek
hari ni terajin buat asam rebus plak ehehehehhe.
My late abah's favorite food. Huhu sedap makan dgn nasi pns2
Betul tu CXopportunities.. sedap makan dengan nasi panas2. Sebenarnya resepi my late Mother In Law juga... AL Fatihah