Saturday, August 4, 2012

Bubur Lambuk

| Resepi Bubur Lambuk | Kategori : Sajian Ringan |
Sumber : Saudara di Temerloh




BAHAN A
6 cawan beras
Air x10 atau lebih
5 batang serai - di hiris halus
Daging di potong dadu

BAHAN B
3 biji bawang besar - di kisar
2 ulas bawang putih - dikisar
segenggam ikan bilis - di kisar
Lada hitam - di kisar 

BAHAN C
Daun kesum ~ 3 pucuk
Daun kunyit ~ 1 helai
Pucuk paku  merah ~ segenggam
Bunga Kantan ~ sekuntum, di hiris
Daun pucuk manis ~ segenggam
Lobak ~ potong dadu
1 biji kelapa ~ di ambil santan pekat
Gula & Garam secukup rasa

Cara-Cara :
1. Masakkan BAHAN A dan tanak sehingga beras lembut (kira-kira 1~2 jam)
2. Apabila bubur nasi kelihatan sudah kembang, masukkan BAHAN B yang telah di kisar.
3. Biarkan sehingga bubur mendidih, masukkan kesemua BAHAN C. Campurkan garam secukup rasa.
    Sedia untuk di hidang.

Sambal kering

Bahan-bahan
3 biji bawang besar ~ di hiris
2 genggam ikan bilis halus
2 genggam cili kering

Cara-cara:
Gorengkan kesemua bahan secara berasingan.
Gorengkan cili kering dengan pantas untuk mengelakkan
cili kering hangus dan berasa pahit.

Kisar kesemua bahan yang telah goreng. Masukkan semula
minyak bekas gorengan.. gula & garam. Kacau sehingga sebati.


No comments:

Post a Comment

Terima kasih singgah.. terima kasih terlebih lagi sudi komen.... ceria hari saya hari ni!