| Resepi Roti Jala | Kategori : Masakan Sampingan |
Sumber : Cik Izan
Bahan-Bahan
3 cawan tepung gandung
3 cawan air
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa
Serbuk kunyit ~ hujung sudu
Cara-cara
1. Masukkan 3 cawan air kedalam pengisar@blender. Kisarkan sebentar.
2. Pecahkan telur, masukkan garam, gula & sedikit serbuk kunyit sekadar
memberi warna. Kisarkan.
3. Cuba adunan dengan pengibar roti jala ke atas kuali. Jika menitik-nitik bermaksud
adunan pekat. Tambahkan sedikit air. Jika adunan kembang bermakna adunan cair.
Tambahkan sedikit tepung dan kisarkan semula.
4. Setelah berpuas hati dengan adunan, sapukan mintak ke atas kuali leper.
Kirai adunan menggunakan acuan roti jala. Bila kelihatan sudah masak dan roti jala
sedikit terangkat terus lipatkan dengan menjadi 1/4 menggunakan sudip dan angkat.
5. Hidangkan bersama kuah kari. Selamat mencuba..!
Behind the scene :
masuk pinggan terus huhu
Behind the scene :
Ahaa.. cam biasa.. Sabtu Ahad je baru sempat mengasap dapur!
*Alasann.. padahal ofis bukan jauh pun!* uhuhuhu
Last week dok bersembang2 ngan memember pasal resepi roti jala.
Masa zaman2 belajar dulu kira aku antara tukang buat
bahan roti jala gak le.. kalau ada gakusai ~ Pesta pelajar
kitaorang confirm akan bukak gerai jual makanan punya..!
Dan antara yang di jual termasuklah Roti jala + Kuah kari..! Nyumm!!
Memang agak hit jugak le menu ni sebab orang-orang Jepun
pandai makan kari..!
Okeh.. so Roti jala versi aku cam ni lah rupanya. Lipat je malas nak gulung hehehehehe.
Kalau lipat dari atas kuali tu bleh terus lipat ngan sudip angkat masuk pinggan terus huhu
assalam Izan,
ReplyDeletetak kisahlah lipat macam mana pun, yang penting ada rupa jala & memang sedap sangatlah cicah dengan kari tu.....
suka sangat kat roti jala tp malas sangat nak mengirainya. Penat berdiri. Seminit dpt sekeping je. Tp tgok org mkn sekali ngap tiga empat keping
ReplyDelete