Resepi Ikan Kerapu Masak Stim |
Kategori : Lauk Pauk |
Bahan-Bahan
1 Ekor Ikan Kerapu
50 gram Cendawan putih
2 batang jagung muda
1 bungkus enoki (cendawan jepun)
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
10 biji cili padi
1/2 inci halia
2 helai daun limau purut
1 batang serai
1/2 biji limau nipis
1 sudu sos tiram
NOTE: Perlu diingatkan, semua sukatan adalah anggaran semata-mata. Boleh diubah mengikut citarasa masing-masing
Cara-cara
1. Hiriskan bawang besar, bawang putih dan cili padi . Halia & serai ditumbuk pecah. Cendawan & jagung muda dihiris.
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dah tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga naik bau.
3. Masukkan kira-kira 2 cawan air. Masukkan sos tiram, sedikit kiub ikan bilis dan garam secukup rasa
4. Masukkan halia, serai dan perahkan jus limau nipis. Adjust rasa secukupnya
5. Setelah kuah mendidih, masukkan ikan kerapu, jagung muda, cendawan putih & daun limau purut. Tutup dan biarkan sehingga kesemua bahan masak. Siap untuk dihidangkan!
Sumber asal : sweet@omoide
izan..manyak nye cili. 10 biji?! tak pedas ek? ish, kalo ciknoora sekang ni, masak lauk apa2, nak boh cili padi just 2 biji tau. tu pun, pedas gak. akakkaka...
ReplyDeletepedas sket la.. emm, tu la pasal, Cek Abang kiter kuat pedas.. kekadang Izan rasa dah pedas sangat tapi Mr Abang kiter still carik cili padi lagi buat ulamm... :)
ReplyDelete