| Resepi Sup Tulang | Kategori : Sup |
Sumber : Along (SIL)
Bahan bahan
2 Kg tulang lembu
2 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
2 Kg tulang lembu
2 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
1 sudu jintan manis - dikisar
1 sudu jintan putih - dikisar
1 sudu ketumbar - dikisar
2 inc halia - dikisar
1 bunjut sup tulang
Rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, etc)
1/2 kiub ayam
2-3 keping asam keping
Daun sup dan bawang goreng - bahan tabur
Garam secukup rasa
Cara-cara
1. Bersihkan dan rebuskan tulang lembu terlebih dahulu sehingga sedikit empuk (kira-kira 30 minit)
2. Kisar bawang besar, bawang putih, jintan, ketumbar dan halia. Masukkan kesemua bahan kisar kedalam periuk. Masukkan rempah sup bunjut dan bahan-bahan rempah tumis ke periuk. Masukkan kiub ayam dan garam secukup rasa.
3. Renihkan selama 30 minit lagi. Rasakan rempah sudah sebati baru masukkan asam keping. Renihkan lagi seketika. Matikan api.
4. Taburkan daun sup & bawang goreng.
5. Sedia untuk di hidang bersama sambal kicap.
behind the scene :
Salam tahun baru semuaa...!!! uwaahh.. lama tak update blog ni. sorry sangat-sangat. InsyaAllah masuk tahun baru ni akan ada update sket-sket mana sempattt...
Semoga tahun 2011 lebih bermakna buat kita semua yekk!!
selamat tahun baruuu...waahh lama menghilang niii
ReplyDeletesalam tahun baru Izah...!!! tu laaa.. sory sesangat le tetiba jadi biskut chopsmore..! ngeh ngeh ngehh..!!!
ReplyDeleteInsyaAllah 2011 ni rajin sket update... yoshhhhhhhhhhhh!!! he he he
salam zan.... mak aihhhh bersawang mawang blog ko nih zan! mujur dah ader sup tulang klu tk lapo aku! hihihi.... slamat taun baru gak! moga ceria2 selalu.....
ReplyDelete