Resepi My Mayo Macaroni | Sajian Sarapan |
Olahan : Cik Izan |
Bahan Bahan
300g macaroni
2 sudu olive oil
5 ulas bawang putih - dipotong dadu
10 ekor udang - dibuang kulit
1/2 sudu serbuk lada sulah
3 sudu mayonis
3 inc lobak merah - dicincang halus
3 inc timun jepun - dicincang halus
Daun sup - potong halus untuk hiasan
Garam secukup rasa
Cara masakan
1. Rebus macaroni dan toskan.
2. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih sehingga garing dan masukkan udang.
3. Masukkan lobak merah dan timun jepun, taburkan garam dan lada sulah.
4. Masukkan macaroni, kacau kemudian masukkan mayonis dan sedikit air (jika terlalu kering)
5. Kacau rata dan rasa. Kalau dah berpuashati matikan api.
6. Taburkan daun sup dan siap untuk di hidang!
Story behind the scene :
Sebenarnya resepi di buat spontan tanpa refer mana-mana resepi. Just teringat seminggu
dua lepas ada ofis mate bawa bekal yg di masak oleh sang isteri, makaroni kaler putih. So
semalam terhingat-hingat dan congak lebih kurang. So nilah hasilnya... My Mayo Macaroni hi
hi hi
wahhh...selalu orang buat mac and cheese. ni mayo plak eh..something different nih!
ReplyDeletehttp://twinkywinkystars.blogspot.com
Macaroni mayo mmg sdp. Mama sy slalu bt macaroni mayo since sy kecil lg. Resepi simple jer. Macaroni, mayonis dan 1tin buah cmpur dlm tin. Kalo cmpur udang dan timun pun boleh. Letak mayonis lbih sikit dan simpan dlm fridge. Mmg sdap mkn sejuk-sejuk. Yummeh. Boleh buat bnyk2 sbb than lama.
ReplyDelete