Monday, April 26, 2010

Kupang Tomyam Berlada

Resepi Kupang Tomyam Berlada | Kategori : Lauk Pauk |
Cik Izan@Original recipes


Bahan-Bahan
200g kupang yang sudah dibuang kulit
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 biji lada merah
1 sudu cili kering yg sudah dikisar
1/2 inci halia
2 helai daun limau purut
1 cubit perasa ikan bilis
1 sudu sos tiram
1 sudu paste tomyam
1 sudu sos lada hitam
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara memasak
1. Kisarkan bawang besar, bawang putih dan lada merah
2. Panaskan minyak didalam kuali dan tumiskan bahan kisar & halia
sehingga naik bau
3. Masukkan cili kering yg sudah dikisar *selalunya sentiasa ada stok dlm peti*
4. Bila sudah kering sedikit dan naik minyak, masukkan sos tiram, sos lada hitam & paste tomyam bersama sedikit air
5. Masak sehingga mendidih, masukkan garam & gula serta perasa ikan bilis secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan kupang & daun limau purut. Kacau rata dan siap untuk dihidangkan!

Rasanyerr..? emmmmm boleh tahannnnn.. !! cubalah sendiri!!

Sumber asal : sweet@omoide

1 comment:

  1. waaaaaaaaaaaa mcm sedap! nak kena cuba tapi aku xleh makan menda bercengkerang la ni. gantikan dengan mende lain musti best!

    ReplyDelete

Terima kasih singgah.. terima kasih terlebih lagi sudi komen.... ceria hari saya hari ni!