| Resepi Udang masak lemak cili padi | Kategori : Lauk Pauk |


Bahan bahan

500 gram Udang basah
6 batang kacang panjang - di potong panjang2
1 1/2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
10 biji cili padi
2 batang serai
1 inc halia - tumbuk pecah
serbuk kunyit
sedikit ikan bilis
1 mangkuk santan pekat

Cara-cara
1. Kisar bawang besar, bawang putih, serbuk kunyit dan satu batang serai sehingga halus. Masukan ikan bilis dan cili padi yg telah di potong kecil dan kisar sebentar agak-agak kasar sedikit.
2. Didihkan santan di dalam periuk. Masukkan semua bahan kisar bersama garam , halia dan sebatang lagi serai yang  bumbuk pecah sehingga santan sedikit mendidih.
3. Masukkan udang biar sebentar. Kemudian masukkan kacang panjang dan jaga santan sehingga mendidih dan tidak pecah.
4. Bila santan sudah mendidih, matikan apa dan sedia untuk di hidang!

Story behind the scene :
Salam.. isk isk lama tak update resepi. Duk pulun update entry kat personal blog je hari hari isk isk isk. Tu lah padahnya tamak sangat nak berblog! ha ha.
Anyway hari ni nak gi umah Along. Buat makan-makan sket sempena adik ipar bongsu aku yang akan pergi daftar dan mula pengajian kat ALAM (Akademi Laut Malaysia) esok. So aku masak lauk Udang masak cili padi & buat dadih strawberi hari ni. Okeh nak siap-siap dah... dah lewat ni. Jap lagi otw nak gi umah Along ada appointment ngan agen plak.. chow! he he

Resepi :  Sosej Lada Hitam | Kategori : Lauk Pauk |
Olahan : Cik Izan

Bahan-bahan 

8 batang sosej (Ayam/Daging)
2 sudu bawang kisar
1 sudu lada kisar (cili kering)
1 sudu lada hitam
2 biji bawang putih - di ketuk
1 biji bawang besar - di belah 4
10 biji cili padi/sederhana
5 sudu sos lada hitam
3 sudu sos cili
1 sudu sos tiram/sos ikan
Kicap manis
Sedikit kiub perasa (jika suka)
Garam secukup rasa

Cara Masakan
1. Rebus sosej dan toskan. Ketepikan.
2. Tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan bawang & lada kisar serta lada hitam. Tumis sehingga layu dan naik minyak.
3. Tuangkan sedikit air. Masukkan sos tiram/ikan, sos lada hitam dan sos cili dan kicap. Gaulkan sebati dan rasakan garam.
4. Masukkan bawang besar yang di belah empat,  cili sederhana/padi dan sosej yang telah di rebus tadi.
5. Biarkan sebentar sehingga bawang layu dan matikan api. Siap untuk di hidang!

Story behind the scene :
Menu ni selalu makan kat kantin ofis. Rajin gak amek kalau ada. Resepi asal tak tau.. ni pakai agak-agak
ikut pengamatan je... Boleh adjust lagi ikut suka dan selera masing-masing hu hu.

My Sweet Circle

CLICK CLICK HERE! TQ..!!

Search This Blog

Surely Best Promotion!